/ / Recepty / Ryby a mořské plody / Pečený platýs na slanině
Na pečeného platýsa na slanině potřebujete: 4 porce platýsa, hladká mouka na obalení, 125g tučné slaniny, 1/4 lžičky soli, 1/4 lžičky pepře, 1 citrón, petrželka.
Platýsy omyjte, osušte papírovým ubrouskem, obalte v mouce, přebytečnou mouku oklepte, ryby položte vedle sebe. Slaninu nakrájejte na malé kostičky a opečte při střední teplotě do křupava, kostičky vyjměte. Platýsy položte bílou stranou dolů a při pečení s nimi občas v pánvi pohněte, aby se nepřichytili. Po pěti minutách obraťte, osolte a opepřete. Pečené platýsy dejte na předehřáté talíře, kostičky slaniny v tuku krátce zahřejte a přelijte přes ryby. Ozdobte citrónem a petrželkou.