/ / Recepty / Ryby a mořské plody / Kapr s ořechovou krustou
Na kapra s ořechovou krustou potřebujete: 4 porce kapra, 4 lžičky citrónové šťávy, sůl, pepř, hladká mouka, 150g másla, 75g ořechových jader, 75g tvrdého strouhaného sýra, 4 lžíce sladké smetany, 2 lžíce bílého vína, strouhanka, muškátový květ.
Kapra pokapte citrónovou šťávou, osolte, opepřete a obalte v hladké mouce. V předehřáté troubě rozpusťte v pekáčku polovinu másla, vložte kapra hřbetem dolů. Kapra opečte, podlijte vodou a pečte ještě přibližně čtvrt hodiny. Na krustu v misce promíchejte oříšky se sýrem, přilijte smetanu a víno. Vše zamíchejte. Potom porce kapra obraťte a hustě je potřete krustou. Posypte strouhankou a muškátovým květem. Přidejte máslo. Pečte ještě přibližně deset minut do zlatohněda. Vhodnou přílohou jsou hranolky a ovocný kompot.