/ / Recepty / Ryby a mořské plody / Brudet
Na brudet potřebujete: 1,5 kg ryb různých druhů, 1,5 kg cibule, 100 ml rostlinného oleje, 100 ml olivového oleje, 4 stroužky česneku, 1 červenou papriku, 1/2 svazku hladkolisté petrželky, 200g rajčat, 200 ml bílého vína, bobkový list, sůl, pepř, cukr, ocet.
Cibuli oloupejte a nakrájete ji na půlměsíce. Česnek a hladkolistou petrželku nakrájete nadrobno. Červenou pariku nakrájejte na proužky. Rajčata spařte, oloupejte a nakrájete na kostičky. Na rostlinném oleji duste cibuli přibližně půl hodiny dozlatova. Přidejte česnek, hladkolistou petrželku, bobkový list, papriku a chvíli poduste. Přidejte rajčata a bílé víno. Osolte, oslaďte a opepřete. Přiveďte k varu a dobře promíchejte. Ryby nakrájete na kousky a namočte na několik minut do octa. Potom je opatrně vložte na zeleninovou směs. Duste přibližně hodinu a už nemíchejte. Jen s hrncem občas potřeste ze strany na stranu. Nechte na čtvrt hodiny odpočinout a před podáváním pokapte olivovým olejem. Vhodnou přílohou jsou těstoviny, noky, polenta, bílý chléb nebo rýže.