/ / Recepty / Saláty / Salát z grilovaných lilků s fetou
Na salát z grilovaných lilků s fetou potřebujete: 2 velké nebo 4 malé lilky, sůl, 70 až 100 ml olivového oleje, 4 stroužky prolisovaného česneku, 1 hlávkový salát, 2 rajčata, 1 citrón k podávání, 150g fety, 4 snítky čerstvé bazalky nebo máty, 4 lžíce balzamikového octa.
Lilky omyjte, seřízněte konec se stopkou a nakrájejte je podélně na co nejtenčí plátky. Osolte a nechejte asi 15 až 20 minut vypotit. Potom lilek opláchněte pod studenou vodou a čistou utěrkou osušte. Rozpalte si gril nebo grilovací pánev. Plátky lilků opečte po obou stranách na mřížce potřené olejem dozlatova, přendejte do mísy, osolte, opepřete a promíchejte s prolisovaným česnekem, olivovým olejem a jemně nakrájenými listy bylinek. Nechejte vychladnout a rozležet. Mezitím si připravte zeleninu. Ze salátu odstraňte povadlé vnější listy a větší srdíčko rozčtvrťte, důkladně omyjte a nechte okapat. Rajčata a citrón omyjte a nakrájejte na měsíčky. Grilované lilky rozdělte na talíře, posypte rozdrobenou fetou, obložte připravenou zeleninou a podávejte zakápnuté vinným octem.