/ / Recepty / Sýrové pokrmy / Crostata s ricottou a jahodami
Na crostatu s ricottou a jahodami potřebujete: 350g hladké mouky, 150g másla, 350g cukru, 1 vejce, 3 žloutky, 1/2 sáčku kypřícího prášku, sůl, kůru ze dvou citrónů, moučkový cukr, 600g ricotty, 200g jahod.
Z mouky, másla pokojové teploty, 150g cukru, jednoho vejce, jednoho žloutku, kypřícího prášku, špetky soli a poloviny nastrouhané kůry vypracujte vláčné těsto a dejte ho na půl hodiny vychladit do ledničky. Do misky dejte ricottu, zbytek cukru, dva žloutky, druhou polovinu nastrouhané citrónové kůry a jahody nakrájené na malé kousky. Vše důkladně promíchejte. Z vychlazeného těsta oddělte menší kousek na pruhy. Ze zbytku vyválejte kruhový plát a vložte ho do dortové formy vyložené pečícím papírem a vidličkou ho zlehka propíchejte. Přidejte náplň. Oddělný kousek těsta vyválejte, nakrájejte z něj pruhy a z nich vytvořte na koláči mřížku. Pečte při teplotě 180 stupňů přibližně 35 minut. Nechte vychladnout a posypte moučkovým cukrem.