/ / Recepty / Telecí maso / Telecí závitky
Na telecí závitky potřebujete: Na omáčku: 500g rajčat, 1 cibule, stroužek česneku, 2 lžíce oleje, sůl, čerstvě umletý pepř, 2 lžíce octa balsamico, cukr. Na telecí závitky: 4 sušená rajčata, 125 ml bílého vína, 6 snítek bazalky, 8 tenkých telecích řízků, sůl, čerstvě umletý pepř, 8 plátků anglické slaniny, 1 lžíce oleje.
Omáčku připravte tak, že omyjete rajčata, osušte je a nakrájejte na kostičky. Cibuli a česnek oloupejte a nadrobno pokrájejte. V kastrolu rozehřejte olej a cibuli a česnek na něm nechejte zesklovatět. Poté vmíchejte rajčata. Osolte, opepřete, ochuťte octem a cukrem a nechejte přejít varem. Rajčatovou omáčku nechejte vychladnout a poté ji přelijte do misky. Sušená rajčata nakrájejte na nudličky, vložte do kastrolu, zalijte bílým vínem a zvolna duste, dokud se tekutina neodpaří. Bazalku omyjte, osušte a otrhejte lístky. Telecí řízky omyjte, osušte, osolte a opepřete. Maso obložte rajčaty a bazalkou, sviňte a omyjte slaninou. Závitky potřete olejem a grilujte 15 až 20 minut, přitom je občas obraťte. Telecí závitky podávejte s rajčatovou omáčkou. Jako příloha se k pokrmu hodí například olejem potřené, osolené a ogrilované plátky cukety potřené silnější vrstvou česneku, rajčatového protlaku a posypané bylinkami a kořením.