/ / Recepty / Telecí maso / Zakavkazké telecí kostičky
Na zakavkazké telecí kostičky potřebujete: 750g – 1kg telecí plece, Tesco universal spice (nebo Vegetu), kmín, sušený česnek nebo 3 stroužky čerstvého, mletý pepř, majoránka, sušená petržel, worcester, Adžika, hořčice, kečup, olej.
Maso omyjte, nakrájejte na kostky a vložte do větší pánve na rozpálený olej (ne olivový, spíše řepkový). Zprudka orestujte. Až se maso zatáhne a pustí šťávu, ztlumte plamen, šťáva by měla být do 2/3 masa, pokud není, dolijte vroucí vodou a počkejte, až maso trochu změkne, pak postupně přidávejte koření. Začněte vegetou - asi 2 lžičky s hrubšími kousky zeleniny, sůl jako takovou nepoužívejte, vegeta je slaná až dost, kmín cca 3x mezi 3 prsty, česneku dle chuti slabším postačí 1 lžička, pepřem jen zlehka zaprašte, majoránku cca 2x mezi 2 prsty, petržel sušenou cca 2x mezi 2 prsty dejte při vaření (čerstvou před koncem vaření ať provoní), worcesteru postačí 1 až 2 lžičky tak aby nepřerazil chuť, adžiky cca 2-3x mezi 3 prsty je to dost silné koření tak pozor, hořčice asi 1 lžičku a kečupu tak aby nezabarvil do červena - 1, max. 2 lžíce. Šťáva by měla zůstat taková okrová až do hněda a žádné z přidaných koření by nemělo svou vůní přerážet ostatní, jen adžika bude ze začátku vonět víc, pak se stáhne, ale bude stále dominantnější. Promíchávejte a duste tak 30 minut. Nejlepší je druhý den, pokud zbude ze dne předchozího. No a nám k tomu nejvíce chutnají brambory, ale myslíme, že rýže také nebude k zahození.