/ / Recepty / Telecí maso / Vídeňský řízek
Na vídeňský řízek potřebujete: 600g telecí kýty (ořech), sůl, pepř, 200g hladké mouky, 3 vejce, 200g strouhanky, 200 ml přepuštěného másla.
Maso naporcujte na čtyři plátky tlusté čtyři centimetry. Plátky uprostřed rozkrojte tak, že na konci nebudou dokrojené. Potom je otevřete jako knihu a rozklepte na dřevěném prkénku na tloušťku přibližně 3 mm. Okraje nařízněte nožem, aby se maso při smažení nekroutilo. Řízky po celé ploše a po obou stranách osolte a opepřete. Vejce vidličkou rozšlehejte. Řízky obalte postupně v mouce, vejci a strouhance. Nepřimačkávejte. Na pánvi rozehřejte přepuštěné máslo a až začne pěnit, smažte na něm řízky z obou stran dozlatova - každou stranu přibližně 4 minuty. Při smažení s řízky hýbejte aby se nepřichytily k pánvi. Po usmažení položte řízky na ubrousek, do kterého se vsákne přebytečný tuk. Vhodnou přílohou je vídeňský bramborový salát.