/ / Recepty / Vaječné pokrmy / Pálivý hemenex se sýrem
Na pálivý hemenex se sýrem potřebujete: 1 lžíce oleje, 200g plátků anglické slaniny, 8 vajec, 200g plátkového eidamu, sůl, špetka směsi ostrých koření, čerstvá řeřicha na posypání.
Ve větší pánvi rozpalte olej a plátky slaniny na něm opečte z obou stran do křupava. Poté je rozprostřete po celé ploše pánve. Na slaninu opatrně rozklepte vejce tak, abyste nepoškodili žloutky. Pánví mírně zakružte, aby se bílky rozlily po celém dnu. Na mírném ohni pečte asi 3 minuty. Plátky sýra nakrájejte na menší kousky nebo nastrouhejte a rozložte mezi vejce. Žloutky osolte a okořeňte. Pečte, dokud se sýr neroztaví a žloutky neztuhnou. Hemenex podávejte posypaný čerstvou řeřichou.