/ / Recepty / Zeleninové pokrmy / Zapečená zelenina
Na zapečenou zeleninu potřebujete: 50g másla, 50g hladké mouky, 2 lžičky plnotučné hořčice, 600 ml mléka, 200g eidamu, 2 velké brambory, 1 brokolice, 1 květák, 200g mraženého hrášku, hrst pažitky, sůl.
Jíšku připravenou z másla a mouky jemně opražte, přidejte hořčici a po malých dávkách za stálého míchání přidávejte mléko. Až začne bešamel houstnout a probublávat, odstavte ho z vařiče a nasypte do něj větší část nastrouhaného sýru. Dejte vařit vodu do většího hrnce. Přidejte do něj brambory nakrájené na plátky, po dvou minutách k nim přidejte brokolici a květák rozebrané na růžičky a po dalších dvou minutách hrášek. Po minutě odstavte a sceďte. Stranou dejte bramborové plátky na pokladení celého povrchu. Zbývající zeleninu zamíchejte do bešamelu. Přidejte pažitku, osolte a promíchejte. Směs nalijte do zapékací misky, na povrch naskládejte plátky brambor, posyptem zbytkem strouhaného sýru a pečte 20 minut v troubě předehřáté na 220 stupňů do zezlátnutí.