ZAJÍC NAČERNO

recept na pokrm ze zvěřiny

 /  / Recepty / Zvěřina / Zajíc načerno

Na zajíce načerno potřebujete:  800g předního zaječího masa, sůl, kousek mrkve, celeru, petržele a cibule, 60g tuku Hera, 30g hladké mouky, celý pepř, nové koření, bobkový list, cukr, kousek citrónu, ocet, 40g švestkových povidel, 20g perníku, 1 lžíce brusinkového kompotu nebo 1/2 lžíce rybízové marmelády, 1 lžíce rozinek, 3 lžíce červeného vína.

Zaječí maso včetně srdce a jater omyjte a osolte. Kořenovou zeleninu a cibuli pokrájené na plátky osmažte dozlatova se lžičkou cukru na poloviční dávce tuku, přidejte koření, oloupané kolečko citrónu, lžičku octa, trochu vody a přiveďte k varu. Přidejte maso a pod pokličkou je duste do změknutí. Při dušení je občas obraťte a podlijte trochou horké vody. Měkké maso vyjměte, šťávu zahustěte světlou jíškou ze zbylého tuku a z mouky, dobře rozmíchejte, zřeďte vodou, vmíchejte povidla, nastrouhaný perník, ocet, cukr, sůl a povařte asi 20 minut. Omáčku přeceďte na maso, dochuťte vínem a brusinkovým kompotem (marmeládou) a přidejte přebrané, propláchnuté rozinky. Omáčku s masem ještě krátce poduste a podávejte s houskovými knedlíky.