JELENÍ KÝTA NA ŽAMPIÓNECH

recept na pokrm ze zvěřiny

 /  / Recepty / Zvěřina / Jelení kýta na žampiónech

Na jelení kýtu na žampiónech potřebujete:  500g jelení kýty, 20g slaniny, 40g sádla, kousek mrkve, kousek celeru, kousek petržele, kousek cibule, 150g žampiónů, 1 lžička hladké mouky, sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list, ocet, 20g rajčatového protlaku, 1dl červeného vína.

Odblaněnou kýtu naklepte, protkněte slaninou, osolte a nechte hodinu odležet. Na části sádla osmažte kořenovou zeleninu pokrájenou na plátky, za okamžik přidejte cibuli pokrájenou na půlkolečka a osmažte dorůžova. Přidejte maso a opečte je po všech stranách, vložte koření a rajčatový protlak, osmahněte je, zakápněte octem, podlijte trochou vody a vína a duste pod pokličkou. Při dušení maso obracejte, přelévejte mastnou šťávou a podlévejte horkou vodou. Měkké maso vyjměte, šťávu zahustěte hustou jíškou ze zbylého sádla a mouky, osolte a dobře provařte. Proceďte ji, přidejte zbytek vína a tence pokrájené žampióny a poduste je. Potom vložte maso pokrájené na porce a dobře je prohřejte. Podávejte se smaženými bramborovými kroketami nebo s dušenou rýží.