/ / Recepty / Zvěřina / Zajíc ve smetanové omáčce
Na zajíce ve smetanové omáčce potřebujete: 800g zaječího zadku, 30g slaniny, 50g másla, 50g mrkve, 50g celeru, 50g petržele, 1/2 citrónu, 1 lžička hořčice, 1 lžíce brusinkového kompotu, 1 dl bílého vína, 2 dl smetany, 30g hladké mouky, 1/2 pomeranče, paštikové koření (směs zázvoru, pepře, nového koření, muškátového květu), vývar z kostí, sůl, mletý pepř.
Odblaněný zaječí zadek protkněte slaninou, osolte, opepřete, vetřete paštikové koření a nechte chvilku odležet. Na másle osmažte kořenovou zeleninu pokrájenou na plátky, přidejte maso a opečte je po obou stranách, podlijte trochou vývaru, přidejte hořčici, trochu citrónové a pomerančové šťávy a brusinky a duste. Při dušení maso přelévejte mastnou šťávou a podlévejte vývarem. Měkké maso vyjměte, šťávu zahustěte moukou rozšlehanou ve smetaně, ochuťte vínem a citrónovou šťávou a povařte. Podávejte s houskovými knedlíky.