ZVĚŘINOVÁ PAŠTIKA S HŘÍBKY

recept na pokrm ze zvěřiny

 /  / Recepty / Zvěřina / Zvěřinová paštika s hříbky

Na zvěřinovou paštiku s hříbky potřebujete:  Těsto: 500g hladké mouky, 100g másla, 200g zakysané smetany, 1 vejce, sůl. Náplň a ozdoba: 800g masa z divočáka, 200g vepřového masa, 300 ml smetany, 150g hřibů, 1 lžíce másla, 4 lžíce brusinek, 60g pistácií, 60 ml portského vína, sůl, pepř, 1 lžička mletého koriandru, 1 lžička nového koření, tymián, rozmarýn, 1 až 2 žloutky, 6 až 8 plátků bílé želatiny, 400g vývaru, listový salát, petrželka, plátky pomeranče, půlky vlašských ořechů.

Mouku prosijte na vál a udělejte v ní důlek. Do něj dejte máslo a zalijte je zakysanou smetanou. Přidejte vejce, špetku soli a rychle uhněťte těsto. Přikryjte utěrkou a nechte odpočinout v chladničce. 500g masa z divočákem rozkrájejte na malé kostičky, zbytek na větší kostky. Vepřové maso nadrobno posekejte. Malé kostičky obou druhů masa rozmixujte se smetanou. Houby pokrájejte. V pánvi rozehřejte máslo a na něm za stálého míchání opečte větší kousky masa. Přidejte houby a krátce osmahněte. Sejměte z plotny, přidejte brusinky a pistácie a zalijte vínem. Po vychladnutí přidejte k rozmixovanému masu a promíchejte. Osolte, opepřete, okořeňte koriandrem a novým kořením. Vmíchejte posekané bylinky. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Těsto rozdělte na dva díly, vyválejte do dvou obdélníků. Formy vymažte, vyložte těstem, rovnoměrně je naplňte paštikovou hmotou a zakryjte těstem. Na povrchu těsta udělejte dva zhruba dvoucentimetrové otvory. Rozmíchejte žloutky a paštiky jimi potřete. Pečte 50 až 60 minut. Ohřejte vývar, osolte jej, opepřete a rozpusťte v něm vymačkanou želatinu. Krátce před tím, než vývar začne želírovat, ho nalijte do otvorů v paštice. Paštiky nechte v chladničce 7 hodin tuhnout. Pak je vyjměte, vyklopte z forem a nakrájejte na plátky.