/ / Recepty / Bramborové pokrmy / Bramborové halušky se slaninou a brynzou 1
Na bramborové halušky se slaninou a brynzou potřebujete: 600g oloupaných brambor, 300g hladké mouky, sůl, 300g brynzy, 100g slaniny, pažitka.
Oloupané, opláchnuté brambory nastrouhejte na jemném struhadle, přidejte prosátou mouku, sůl a tolik vody, aby vzniklo husté těsto. Promíchejte je a nechejte chvilku stát. Část těsta položte na navlhčené prkénko, které umístěte nad hrnec s vařící vodou, nožem odkrajujte tenké podlouhlé kousky (halušky) a házejte je přímo do vařící osolené vody. Nechejte je dvakrát přejít varem, potom vyjměte odpěňovačkou nebo děrovanou lžící, propláchněte studenou vodou a nechejte okapat. Postupně uvařte celou dávku halušek. Slaninu pokrájenou na kostičky rozškvařte, škvarky vyjměte, na vytopeném sádle rychle prohřejte halušky. Sejměte je z plotýnky, přidejte brynzu, rozmíchejte, rozdělte na talíře a posypte slaninovými škvarky a pokrájenou pažitkou. Hned podávejte.