/ / Recepty / Bramborové pokrmy / Francouzské brambory 1
Na francouzské brambory potřebujete: 1 kg brambor, 200g uzeného masa nebo salámu, 200g tvrdého sýra, 2 vejce, 1/4 litru mléka, 50g cibule, sůl, pepř, tuk na formu.
Brambory uvařte. Po jejich úplném vychladnutí je oloupejte a nakrájejte na plátky. Cibuli očistěte, nakrájejte nadrobno, uzené maso nebo salám nakrájejte na kostičky. Polovinu tvrdého sýra rovněž nakrájejte na kostičky, zbytek nahrubo nastrouhejte. Pekáč vymažte tukem, nejlépe sádlem, a na dno nádoby poklaďte brambory. Ty posypte cibulí, uzeným masem a nakrájeným sýrem. Vrstvení potravin opakujte dvakrát až třikrát. Poslední vrstvu tvoří brambory. Směs dejte péci do trouby. Po zapečení (přibližně 30 minut) brambory zalijte mlékem, ve kterém jste rozšlehali vejce. Pečte do chvíle, kdy se mléko s vejcem srazí. Potom brambory posypte nastrouhaným sýrem a zapečte.