/ / Recepty / Bramborové pokrmy / Bramborové šišky s mákem 2
Na bramborové šišky s mákem potřebujete: 250g brambor, 250g tvarohu, 1 vejce, 1 žloutek, 100g polohrubé mouky, 25g pšeničné krupičky, 1 lžíce cukru, špetka soli, 100g másla, 6 lžic mletého máku, 2 lžíce moučkového cukru.
Brambory omyjte a vařte přibližně 25 minut. Potom je slijte, nechte vychladnout, oloupejte a prolisujte přes hrubé síto. Smíchejte je s tvarohem, vajíčkem, žloutkem, 2 lžícemi mouky, krupičkou, cukrem a solí a vypracujte hladké těsto. Z bramborového těsta odebírejte kousky velikosti vlašského ořechu, obalujte ve zbylé mouce a poté vyválejte na silnější válečky, které odkládejte stranou na pomoučený vál. K varu přiveďte větší množství osolené vody, bramborové šišky do ní postupně vložte a na středním ohni vařte přibližně tři minuty. Během vaření je lehce promíchejte, aby se nepřichytily na dno. Jak vyplavou na povrch, vyjměte je děrovanou naběračkou a nechte okapat. Máslo rozehřejte v pánvi a bramborové šišky na něm smažte dozlatova. Potom je posypte mákem a moučkovým cukrem.