/ / Recepty / Drůbež a králík / Krůta / Krůtí roláda 1
Na krůtí roládu potřebujete: 2.5 kg krůtího masa, 8 až 10 housek, 150g vepřové šunky, 250g mletého vepřového masa, 100g drůbežích jater, 100g celých sterilovaných žampiónů, 3 vejce, 2.5 dcl mléka, 1 konzerva sterilovaných artyčoků, 2 pomeranče, zelená petrželka, muškátový oříšek, sůl, alobal nebo motouz.
Maso stejnoměrně prořízněte, rozložte a naklepejte tak, aby vznikl co největší plát silný asi 5 až 7 mm. Plát masa osolte a potřete připravenou nádivkou. Zabalte roládu, kterou stáhněte motouzem a nebo obalte do alobalu. Mírně podlijte a pečte za pravidelného otáčení a podlévání asi jednu hodinu v troubě vyhřáté na 100 °C. Ke konci zvyšte teplotu asi 15 až 20 minut na 200 °C. Naporcovanou roládu (bez alobalu) podávejte s artyčoky a teplými pomeranči. Nádivka: kousky housek polijte mlékem a nálevem z artyčoků, přidejte třené žloutky s masem a kořením. Vmíchejte na kostky pokrájenou šunku, nakrájená játra, oloupaný a pokrájený pomeranč, posekanou petrželku a celé žampióny. Směs důkladně promíchejte, aby se vše spojilo a nakonec zlehka vmíchejte tuhý sníh z bílků.