/ / Recepty / Drůbež a králík / Kuře / Kuře na víně 1
Na kuře na víně potřebujete: 1 kuře, 3 lžíce oleje, sůl, čerstvě mletý černý pepř, 2 stroužky česneku, 1 svazek naťových cibulek, 6 rajčat, 60g černých oliv, 100g žampionů, 1 malá feferonka, 150 ml bílého vína, 300 ml smetany.
Kuře potřete olejem, osolte a opepřete. Česnek nakrájejte na plátky a očistěné cibulky na kousky dlouhé 6 až 8 cm. Do pekáče nalejte 2 lžíce oleje a trochu vody, vložte kuře, česnek, cibulku a pečte asi 30 minut. Rajčata oloupejte, odstraňte měkkou část se semínky, dužinu nakrájejte na kostičky. Olivy nechte okapat a očistěné žampiony nakrájejte na čtvrtky. Vše přidejte do pekáče ke kuřeti. Do bílého vína vmíchejte jemně nakrájenou feferonku, zalijte jím zeleninu a pečte dalších 30 minut. Po celou dobu pečení přelévejte kuře výpekem. Hotové kuře a zeleninu vyndejte a uchovejte v teple. Do šťávy přilijte smetanu a vařte, dokud omáčka nezíská krémovou konzistenci. Omáčku ještě přisolte a opepřete. Kuře a zeleninu rozdělte na talíře, přelijte omáčkou a podávejte.