/ / Recepty / Drůbež a králík / Kuře / Kuře na víně 2
Na kuře na víně potřebujete: 1 kuře, 3 červené papriky, 500g žampiónů, 2 pórky, 2 lžíce sádla, sůl, bílý pepř, sladká mletá paprika, špetka cukru, 3/8 l kuřecího vývaru, 1/8 l bílého vína, 2 lžičky solamylu, 3 polévkové lžíce šlehačky, trocha citrónové šťávy, plátky citronu na ozdobení.
Kuře omyjte, osušte a rozporcujte. Papriky očistěte a nakrájejte na čtverečky. Žampióny omyjte a nakrájejte. Pórky nakrájejte na kolečka. Ve velké pánvi zahřejte máslo a kousky kuřete na něm opečte ze všech stran do zlatohněda. Osolte, opepřete a okořeňte sladkou paprikou. Podlijte kuřecím vývarem a vínem. Přiklopte poklicí a duste přibližně půl hodiny. Přidejte nakrájenou zeleninu a vařte dalších 10 minut. Ve smetaně rozkvedlejte solamyl. Směsí zahustěte omáčku a ještě 3 minuty za občasného míchání a při mírném ohni povařte. Osolte, opepřete, oslaďte a dochuťte citrónovou šťávou. Podávejte v omáčce ozdobené plátky citronu. Vhodnou přílohou jsou brambory nebo hranolky.