TYMIÁNOVÉ KUŘE NA PIVU

recept na pokrm z kuřete

 /  / Recepty / Drůbež a králík / Kuře / Tymiánové kuře na pivu

Na tymiánové kuře na pivu potřebujete:  1 kuře, 1 svazek tymiánu, 500 ml světlého piva, sůl, pepř, 4 lžíce oleje, 1 svazek polévkové zeleniny, 250 ml vývaru, 1 až 2 lžíce hotové tmavé jíšky, 700g brambor, 1/2 hlávky kapusty, 30g másla, petrželka na ozdobu.

Omyté kuře rozporcujte a vložte do mísy. Tymián operte a posekejte. Kuře posypte tymiánem a zalijte pivem. Přikryjte a marinujte v chladničce asi 8 hodin. Kuře vyjměte z marinády, osolte a opepřete. Odměřte 250 ml marinády. V kastrolu rozehřejte 2 lžíce oleje a maso na něm opékejte 4 až 5 minut. Zeleninu omyjte a nakrájejte. Přidejte ke kuřeti a opečte. Přilijte vývar a marinádu, uveďte k varu a na mírném ohni duste asi 40 minut. Brambory omyjte a uvařte. Slijte, oloupejte a rozpulte. Kapustu očistěte, omyjte, nakrájejte na dílky a vyřízněte košťál. Opékejte na rozehřátém másle. Osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte olej, opečte na něm brambory a osolte. Vývar proceďte, odměřte 400 ml, omáčku zahustěte jíškou a osolte a opepřete. Kuře podávejte s omáčkou, bramborami a kapustou.