/ / Recepty / Hovězí maso / Pašticada
Na pašticadu potřebujete: 800g zadního hovězího masa, 200g slaniny, 1 paličku česneku, 3 hřebíčky, 100 ml červeného vína, 80 ml červeného vinného octa, 1 lžíci olivového oleje, 1 cibuli, 1/2 celeru, 1 lžičku cukru krupice, zeleninový vývar, strouhanku, máslo, sůl, pepř, muškátový oříšek.
Hovězí maso omyjte a očistěte. Slaninu nakrájejte na tenké hranolky. Česnek rozdělte na stroužky a oloupejte. Hovězí maso prošpikujte slaninou, stroužky česneku a hřebíčkem. Zalijte ho vinným octem a dejte ho do chladu odležete do druhého dne. Potom hovězí maso ze všech stran osolte, opepřete a poprašte muškátovým oříškem. V silnostěnném hrnci rozpalte olivový olej a hovězí maso na něm ze všech stran pečte až zhnědne a zatáhne se. Cibuli nasekejte najemno, celer na kousky a přidejte je k hovězímu masu. Ve víně rozmíchejte cukr, zalijte jím hovězí maso a přiveďte k varu. Potom hovězí maso zalijte vývarem tak, aby v něm bylo ponořené a duste 3 až 4 hodiny doměkka. Na troše másla osmahněte strouhanku a zahustěte jí omáčku. Hovězí maso nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou a bramborovými noky.