/ / Recepty / Hovězí maso / Pašticada 2
Na pašticadu potřebujete: 750g hovězí kližky, kousek másla, 400g rajčat, 1 lžičku rajského protlaku, 40 ml červeného vinného octa, suché červené víno, olivový olej, 3 cibule, 3 stroužky česneku, 2 bobkové listy, 8 kuliček nového koření, 1/2 lžičky cukru, 1/4 lžičky mletého muškátu, 1/4 lžičky drceného kmínu, 3 hřebíčky, 1/4 lžičky mleté skořice, špetku chili, sůl, 1/4 lžičky nastrouhaného pepře.
Hovězí maso nakrájejte na kostky o hraně přibližně 3 cm. Na pánvi rozehřejte olivový olej s kouskem másla a zprudka orestujte kousky masa, aby se maso zatáhlo. Maso vyjměte a odložte. Výpek uchovejte. Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek nakrájejte na drobné plátky. V hlubší pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm cibuli s česnekem. Přidejte výpek- Během restování přidejte cukr, nové koření, hřebíček a bobkový list. Cibule zesklovatí přibližně po třech minutách. Přidejte muškátový ořišek, skořici, drcený kmín, chilli, pomletý pepř. Cibulový základ promíchejte v pánvi a přilijte do něj červený vinný ocet a suché červené víno. Jakmile se víno zpění, přidejte lžičku rajského protlaku. Rozmíchejte a přidejte nadrobno nakrájená rajčata. Osolte a přiveďte k varu. Pod pokličkou duste přibližně 20 minut. Potom přidejte kousky masa, promíchejte a přilijte tolik vařící vody, aby bylo maso téměř ponořené. Přibližně hodinu duste pod pokličkou do změknutí masa. Dosolte. V závěru doduste bez pokličky. Podávejte s uvařenými makarony nebo penne a posypte nastrouhanou goudou.