/ / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Koláče a koláčky / Jablkový koláč 1
Na jablkový koláč potřebujete: 750g jablek, citrónová šťáva, 160g měkkého másla, 125g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, špetka soli, 1 lžička nastrouhané kůry z jednoho citrónu, 3 vejce, 250g polohrubé mouky, 2 lžičky kypřícího prášku, 1 až 2 lžíce mléka, tuk na vymazání formy, moučkový cukr na posypání.
Jablka oloupejte, rozčtvrťte, odstraňte části jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Pokapte citrónovou šťávou. V pánvi rozpusťte tři lžíce másla a plátky jablek na něm krátce dozlatova opečte. Potom je vyjměte a nechejte vychladnout. V misce ručním šlehačem rozšlehejte zbytek másla. Přitom postupně přidejte cukr, vanilínový cukr, sůl a citrónovou kůru. Po jednom pak přidávejte vejce a dobře je zašlehejte. Troubu mezitím předehřejte na 200 stupňů. Pak smíchejte mouku s kypřícím práškem a mlékem a vmíchejte do vajec, až získáte polotuhé těsto a špachtlí je shora urovnejte. Plátky jablek klaďte na povrch tak, aby se částečně překrývaly. V troubě pečte 40 až 50 minut. Koláč vyjměte z trouby, nechejte trochu zchladnout na drátěné mřížce a pak jej vyndejte z formy. Povrch koláče hojně pocukrujte a rozkrájejte ho na 12 kousků.