/ / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Poctivá domácí vánočka 1
Na poctivou domácí vánočku potřebujete: 500g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 100g másla, 100g cukru moučka, 2 žloutky, 1 vejce na potření, 1 balíček vanilkového cukru, 25g droždí, 2 lžíce rumu, 80g rozinek namočených v rumu, hrst nasekaných vlašských nebo lískových ořechů, hrst mandlí, špetka muškátového oříšku, citrónová kůra, 1/2 lžičky soli.
Mouku prosejte do větší mísy. Do důlku v mouce dejte lžičku cukru a rozdrobené droždí, zalijte trochou vlahého mléka a nechte vzejít kvásek. Přidejte žloutky, sůl, rozpuštěné máslo (také vlažné, nikoliv horké, spařily by se kvasnice a těsto by nekynulo), zbytek mléka, rum, cukr, vanilkový cukr, citrónovou kůru a špetku muškátového oříšku. Vypracujte hladké těsto a vmíchejte do něj rozinky, ořechy a mandle. Mísu s těstem přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě. Vykynuté těsto přendejte na vál vysypaný moukou, znovu prohněťte a nechte ještě chvíli kynout. Těsto rozdělte na devět stejně velkých bochánků. Na pomoučeném vále z nich vyválejte stejnoměrně silné válečky. Upleťte spodní cop ze čtyř válečků. Začněte plést uprostřed, na obou koncích válečky přitiskněte k sobě. Upleťte další cop, tentokrát jen ze tří válečků. Spodní pletenec ze 4 dílů rukou mírně zploštěte, usaďte na něj druhé patro vánočky (cop ze tří pramenů) a nahoru dejte poslední pletenec, vyrobený ze zbývajících dvou dílů těsta. Konce jednotlivých copů zasuňte dospodu, tím se vánočka zpevní. Troubu předehřejte na 220 stupňů. Vánočku přendejte na plech a nechte ještě zhruba 15 minut kynout. Potřete ji rozšlehaným vejcem a posypte sekanými mandlemi. Vánočku propíchněte špejlemi, aby se při pečení nerozjela. Pečte 10 minut při teplotě 220 stupňů, pak teplotu stáhněte na 160 stupňů a dopečte.