VALAŠSKÉ HRUŠKOVÉ FRGÁLY 1

recept na koláč

 /  / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Koláče a koláčky / Valašské hruškové frgály 1

Na valašské hruškové frgály potřebujete:  600g hladké mouky, 400g hrubé mouky, 250g másla, 250g mletého cukru, 60g droždí, 4 žloutky, 2 dcl vlažného mléka, špetka soli, žloutek na potření, 100g másla, 50 ml rumu na pokropení, 50g moučkového cukru na posypání. Náplň: 300g sušených hrušek, 200g sušených jablek, 100g švestkových povidel, 150g cukru, 100g nastrouhaného perníku, skořice, tlučený hřebíček, badyán, 50 ml rumu.

Hrušková náplň: sušené ovoce uvařte s kořením ve vodě do měkka, sceďte a na masovém mlýnku pomelte, přidejte povidla, cukr, perník a rum podle chuti a promíchejte. Pokud bude náplň příliš hustá, povolte ji rumem nebo vývarem z ovoce. Frgály: Z poloviny mléka, droždí, trošky mouky a cukru připravte kvásek, který dejte do tepla nakynout. Do mísy prosijte mouku, přidejte rozpuštěné máslo, cukr, žloutky a sůl. Vše zalijte vykynutým kváskem a podle potřeby dolévejte mléko tak, aby vzniklo pěkně hladké těsto tužší konzistence, které nechte dobře vykynout. V průběhu kynutí můžete ještě propracovat, budou se tak tvořit menší bubliny. Těsto pak rozdělte na 4 stejné díly, zpracujte do bochánku a pomocí válečku z nich vytvořte kola na stéblo silné. Okraje potřete žoutkem rozmíchaným s trochou vody. Od středu natírejte hruškovou náplň k okrajům, nechte ještě na pomaštěném plechu nebo koláčové formě nakynout a pak pečte ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut. Hotový koláč vyjměte z trouby a pokropte rozpuštěným máslem a rumem - ne celou dávku najednou. Rozdělte si ji asi na 3x, aby kropení probíhalo postupně, tak se lépe máslo a rum stejnoměrně vsáknou. Potom pocukrujte. Jeden koláč krájejte na 8 dílů.

  Další varianty receptu