/ / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Koláče a koláčky / Valašské hruškové frgály 2
Na valašské hruškové frgály potřebujete: Kvásek: 1 l mléka, 100g droždí, 1 lžíce cukru. Těsto: 750g polohrubé výběrové mouky, 250g hladké mouky, 6 žloutků, 2 celá vejce, 3 lžíce moučkového cukru, 1 lžička soli, 1 máslo, 100 ml oleje. Drobenka: 150g polohrubé mouky, 150g hladké mouky, 150g moučkového cukru, 300g rozpuštěného másla. Hrušková povidla: sušené hrušky, švestková povidla, jíška z polohrubé mouky a oleje, mletý badyán, mletá skořice, mletý hřebíček.
Připravte kvásek a smíchejte ho s ingrediencemi na těsto. Těsto propracujte do hladka a nechte vykynout. Minimálně ještě jednou je promiste a nechte znovu vykynout. Mezitím připravte hrušková povidla, drobenku ze smíchaných ingrediencí a plechy - kulaté o průměru přibližně 30 cm. Kynuté těsto rozdělte na bochánky, které opět nechte vykynout. Bochánky přendejte na plech a rozválejte malým jednoručním válečkem od středu až po kraje plechu natenko. Kraje těsta potřete rozšlehaným vajíčkem a na těsto rozetřete nádivku - nechte přibližně 1 cm okraj. Nakonec posypte drobenkou a dejte opět trochu kynout. Troubu rozehřejte na 230 stupňů a jednotlivé plechy s frgály pečte každý přibližně 6 minut, až budou okraje zlatavé. Po vytažení frgálu z trouby ještě potřete lehce okraje sádlem. Po vychladnutí zalijte koláče rozpuštěným máslem, s rumem a trochou vanilkového cukru. Hrušková povidla: sušené hrušky namočte, povařte a pomelte. Vývar z hrušek nevylívejte, později jej smíchejte s pomletými hruškami. Nachystejte si jíšku z polohrubé mouky a oleje. Jíšku s vývarem vmíchejte do mletých hrušek. Vzniklé pyré promíchejte se švestkovými povidly v poměru 2:1. Švestková povidla rozvařte v kastrůlku, aby se vše dobře spojilo. Nakonec do směsi přidejte badyán, skořici a hřebíček.