/ / Recepty / Nápoje / Staročeská medovina
Na staročeskou medovinu potřebujete: 10l vody, 2kg medu, zázvor, skořice, hřebíček, rozmarýna, 1 bílek, chlebový kvas nebo starší chléb.
Do 10 litrů pitné, nejlépe studniční, vody dejte 2kg medu, kousek zázvoru, celou skořici, několik zrnek hřebíčku a stonek rozmarýny. Za stálého odpěňování vařte s jedním bílkem. Svařený a vychladlý roztok vlijte do nádoby, přes sítko nebo plátýnko odfiltrujte bílek, smíchejte s chlebovým kvasem (stačí i starší chléb) a při teplotě 19-20 stupňů nechejte 2 až 3 měsíce kvasit. Pak medovinu slijte do lahví. Dávejte přitom pozor, aby se nezakalila. Nechejte uležet. Čím bude medovina starší, tím bude silnější a chutnější.