/ / Recepty / Polévky / Zeleninové / Špenátová polévka
Na špenátovou polévku potřebujete: 50g másla, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 1 brambor, 450 ml drůbežího vývaru, 600 ml mléka, 450g čerstvého špenátu, kůra z 1/2 citrónu, 3 lžíce 33% smetany, sůl, pepř, 1 špetka muškátového oříšku.
Máslo rozpusťte ve velké pánvi, přidejte najemno nasekanou cibuli a prolisovaný česnek. Pomalu smažte 5 minut doměkka. Přidejte oloupaný a na kostičky nakrájený brambor. Smažte ještě minutu. Přilijte vývar a 10 minut ohřívejte. Jakmile polévka začne vařit, přilijte mléko a opět přiveďte k varu. Přidejte polovinu nahrubo nasekaného špenátu a citrónovou kůru. Vařte čtvrt hodiny do rozpadnutí špenátu. Nechte vychladnout a rozmixujte se zbylým špenátem dohladka. Vraťte do hrnce, ohřejte, osolte a dokořeňte. Řeďte vývarem. V miskách dochuťte lžící smetany a pošírovaným vejcem.