/ / Recepty / Polévky / Zeleninové / Dýňová polévka 2
Na dýňovou polévku potřebujete: 1 kg dýně, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 3 lžíce másla, 1 lžička mletého zázvoru, 1 lžíce citrónové šťávy, 3 proužky pomerančové kůry, 1 bobkový list, 900 ml zeleninového vývaru, 300 ml mléka, sůl, pepř, 5 lžic tučné smetany, dýňová semínka.
Dýni oloupejte, rozkrojte na půlky, zbavte semínek a rozkrájejte na větší kostky. Cibuli nakrájejte najemno, česnek nasekejte. Ve velké pánvi rozpusťte máslo, přidejte cibuli, česnek a dýni. Duste 3 minuty, přidejte vývar a přiveďte do varu. Osolte, opepřete, přidejte zázvor, bobkový list, citrónovou šťávu a proužky pomerančové kůry. Vařte na mírném plemeni přibližně dvacet minut do změknutí. Potom odstraňte pomerančovou kůru a bobkový list. Nechte vychladnout a po částech rozmixujte dohladka. Rozmixovanou dýni vlijte do čisté pánve, přidejte mléko a mírně prohřejte. Na talíři dozdobte trochou smetany a opraženými dýňovými semínky.