/ / Recepty / Uzeniny a uzené maso / Bigos 2
Na bigos potřebujete: 450g uzeného kolene, 450g uzené klobásy, 450g předního hovězího masa, 450g hovězího roštěnce, 450g vepřového žebírka, 1,8 kg kyselého zelí, 1,8 kg hlávkového zelí, 110g slaniny, 4 rajčata, 2 cibule, 30g sušených hub, 2 lžíce mouky.
V prvním hrnci osmahněte hovězí a vepřové maso. Potom ho vložte do druhého hrnce a přidejte k němu uzené koleno. Zalijte hrnkem vody a pod pokličkou duste do měkka. Z prvního hrnce odlijte tuk a vložte do něj kyselé zelí. Zalijte hrnkem vody. Hlávkové zelí nakrájejte najemno a přidejte ho ke kyselému zelí. Pod pokličkou vařte doměkka. Po půl hodině odstraňte pokličku a ještě chvíli mírně vařte. Slaninu nakrájejte na drobné kostky a na pánvi ji osmahněte dokřupava. Přidejte ji k zelí. Z pánve odlijte většinu tuku a na zbytku osmahněte cibuli nakrájenou nadrobno a společně s moukou připravte hnědou zásmažku. Zásmažkou zahustěte zelí. Maso zbavte tuku a pokrájejte na malé kousky. Přidejte ho k zelí. Ze šťávy po masu odstraňte tuk a přidejte ji také k zelí. Klobásy zbavte kůže, nakrájejte je na kolečka a přidejte je k zelí. Rajčata pokrájejte nadrobno a přidejte je k zelí. Celou směs uveďte do varu a duste přibližně 5 minut.