/ / Recepty / Vepřové maso / Kroupová jelítka
Na kroupová jelítka potřebujete: 1 kg vařeného tučného vepřového masa (lalok, tučné maso z hlavy), 2 kg vařených vepřových plic (nebo 1.5 kg plic a 0.5 kg vařeného srdce), 0.5 kg tučných škvarků ze střevního sádla, 2.5 kg uvařených krup, 1.5 litru vepřové krve, 0.5 litru tučného vývaru z masa, 15g mletého pepře, 5g mletého nového koření, 10g mletého kmínu, 4g majoránky, 150g smažené cibulky, 150g soli, podle chuti třený česnek nebo mletý zázvor.
Vařené tučné maso, škvarky, plíce a srdce umelte v mlýnku na maso. Ve větší nádobě promíchejte kroupy s přeceděnou krví, přidejte připravené maso, vývar, koření a sůl a hned plňte do připravených tlustých vepřových střev, z jedné strany již uzavřených špejlemi. Jelítka uzavřete špejlemi i na druhé straně, vkládejte do vařící vody (polévky), po 2 minutách varu snižte teplotu vody na 70-80 stupňů a vařte 25-30 minut. Vpichem špejle do jelítek zkuste, zda jsou již dostatečně vařená, unikající šťáva nesmí barvit. Vařená jelítka vyjměte, opláchněte ve studené vodě a rozložte na dřevěné desky.