JITRNICE

recept na pokrm z vepřového masa

 /  / Recepty / Vepřové maso / Jitrnice

Na jitrnice potřebujete:  Půlka vepřové hlavy, 1.5 kg libového vepřového bůčku, 1 kg vepřových laloků, 1 kg vepřových plic, 500-700g vepřových jater, 700g domácího pečiva, 250g cibule, 5g majoránky, 80g česneku, 5g mletého pepře, 5g mletého nového koření, 1.5 litru vývaru z vařeného masa, sůl, špetka mletého zázvoru.

Vepřové hlavy, bůček i laloky uvařte tak, aby maso zůstalo tužší, pouze plíce uvařte doměkka. Pečivo rozlamte nebo pokrájejte na velké kousky, namočte do vody, po chvilce dobře vymačkejte vodu a pečivo rozemněte. Maso z hlavy oberte a ostatní vykostěte a i s laloky, odblaněnými játry a s plícemi umelte v mlýnku na maso. K připraveným masným surovinám přidejte rozmělněné pečivo, utřený česnek, rozemnutou majoránku, pepř, nové koření, sůl, zázvor a tolik vývaru, aby prejt nebyl řídký. Plňte do připravených střev, uzavřete je špejlemi i na druhém konci a vložte do vařící vody (polévky). Var zakrátko zmírněte a vařte při teplotě 70-80 stupňů asi 15 až 20 minut podle tloušťky jitrnic. Je-li teplota vody při vaření vyšší, ochlaďte ji při vaření přídavkem studené vody, aby jitrnice nepopraskaly. Uvařené jitrnice vyjměte a opláchněte ve studené vodě. Po odkapání narovnejte jitrnice na vál nebo jiné dřevěné desky a nechejte je vychladnout.