/ / Recepty / Vepřové maso / Světlá tlačenka
Na světlou tlačenku potřebujete: 2 kg vařeného libového masa (z plece, krkovice, kolen), 2 kg vařeného tučného masa (z hlavy, laloku), vepřové nožičky, 500g vařeného srdce a jazyka, 500g vařených kůží, 0.5 litru nemastného vývaru, kousek syrových a kousek vařených jater, 10g mletého pepře, 3g mletého nového koření, 30g česneku, 50g syrové cibule, špetka majoránky, 80g soli.
Maso uvařte tak, aby zůstalo poněkud tužší, játra uvařte doměkka, kůže a nožičky hodně doměkka. Maso vykostěte a nechejte vychladnout, maso z hlavy zbavte ušních chrupavek a vše nakrájejte na kostky o hraně 1-2 cm, vařená játra na menší kostičky. Maso z nožiček, kůže a syrová játra pomelte, vložte do velké mísy, zalijte odmaštěným vývarem, v němž jste rozmíchali koření a trochu soli a dobře promíchejte. Směs plňte do vypraného žaludku a do obalů z plastických hmot, dobře je zavažte, vložte do vařící polévky nebo vody, přiveďte k varu, propíchněte čistou špejlí abyste je zbavili vzduchu, teplotu snižte na 90 stupňů a vařte 2 až 2.5 hodiny. Uvařené tlačenky přeložte do studené vody, opláchněte, položte na vál, téměř vychladlé obraťte, zatižte prkénkem a nechejte vychladnout. Zbylou tlačenku můžete též naplnit do zavařovacích sklenic a sterilovat 3 hodiny při teplotě 100 stupňů.