/ / Recepty / Vepřové maso / Uzená pečínka v těstíčku
Na uzenou pečínku v těstíčku potřebujete: 800g uzené pečínky (bez kosti), 1/2 lžičky mletého pepře, 1 jalovec, špetka cukru, 1 žloutek, 2 lžíce mléka, 300g lístkového těsta. Na omáčku: 3 lžíce rajského protlaku, 1/4 l smetany, sůl a pepř.
Uzené maso posypte pepřem, cukrem, tlučeným jalovcem a vložte do pekáče. Podlijte 1/8 l horké vody a dejte na střed vyhřáté trouby. Pečte 20 minut a nechte vychladnout. Lístkové těsto vyjměte 30 minut před použitím z obalu a pod utěrkou nechte rozmrznout. Těsto vyválejte na vále posypaném moukou a prochladlé uzené maso do něj zabalte. Okraje navlhčete vodou a dobře přitiskněte. Předem však z krajů těsta nařežte rádýlkem proužky, navlhčete je vodou a ozdobte jimi povrch závinu. Vložte nejméně na půl hodiny do chladničky, nebo přes noc. Žloutek rozkvedlejte v mléce a potřete jím závin. Na několika místech ho propíchněte vidličkou, aby při pečení mohla unikat pára. Pečte 45 minut. Základem omáčky je šťáva z pečeně. Přidejte do ní rajský protlak a smetanu a za stálého míchání vařte do mírného zhoustnutí. Ochuťte podle potřeby.