/ / Recepty / Vepřové maso / Vepřová kotleta na houbách
Na vepřovou kotletu na houbách potřebujete: 4 vepřové kotlety, sůl, kmín, pepř, 100g cibule, 30g tuku, česnek, 200g hub (žampiónů), 20g másla, hladká mouka na zahuštění šťávy, 300g divoké rýže ve směsi s bílou rýží, na ozdobení 8 listů salátu, 2 rajčata a zelené bylinky.
Z vykostěné vepřové pečeně nakrájejte přes vlákno plátky. Jejich okraje nařízněte ostrým nožem a plátky naklepte. Potom maso osolte a okořeňte mletým kmínem a pepřem. Cibuli očistěte, nakrájejte nadrobno a orestujte dozlatova na tuku. Přidejte okořeněné plátky vepřového masa, zprudka opečte na obou stranách, zalijte šálkem horké vody a duste asi třicet minut do poloměkka. Žampióny očistěte nebo oloupejte, nakrájejte na čtvrtiny nebo širší plátky a poduste na másle asi tři minuty. Potom houby přidejte k masu a společně duste doměkka zhruba třicet minut. Hotové řízky vyjměte ze šťávy, kterou nechejte vysmahnout do tuku, zaprašte hladkou moukou, osmahněte ji, zalijte vodou, rozmíchejte a asi deset minut povařte. Provařenou šťávu podle potřeby dochuťte solí a nalijte na vepřové plátky. Na 1 díl rýže přilijte 2 až 3 díly osolené vody, přiveďte do varu a vařte pod pokličkou přibližně 25 minut. Maso s rýží upravte na talíře a přelijte šťávou. Doplňte opranými a odkapanými listy salátu, dílky rajčat a zelenými bylinkami.