ŽEMLOVÁ JELÍTKA

recept na pokrm z vepřového masa

 /  / Recepty / Vepřové maso / Žemlová jelítka

Na žemlová jelítka potřebujete:  4 kg vařeného tučného vepřového masa (z hlavy apod.), 1 kg vepřového masa libovějšího, 1/2 kg škvarků s vyškvařeným střevním sádlem, 2 kg tvrdšího doma upečeného pečiva nebo žemlí, 1/2 litru vepřové krve, 1 litr vývaru z masa, 15g mletého pepře, 5g mletého nového koření, 10g mletého kmínu, 4g majoránky, 150g smažené cibulky, 150g soli, podle chuti třený česnek nebo mletý zázvor. Můžete přidat i 2g mletého hřebíčku.

Vařené tučné maso pokrájejte na drobné kostičky (s hranou asi 5 mm). Ostatní maso i škvarky umelte v mlýnku na maso. Den před porážkou pokrájejte pečivo na kostičky (s hranou 1 cm), rozložte jej na pekáč a nechte do příštího dne proschnout, před přípravou jelítek je osmažte na střevním sádle, rozložte do ploché mísy, aby vychladly. Potom pečivo prolejte částí procezené vepřové krve, promíchejte a nechte dobře prosáknout, po chvilce přilijte zbylou procezenou krev, přidejte maso, vývar, koření a sůl a hned plňte do připravených tlustých vepřových střev, z jedné strany již uzavřených špejlemi. Jelítka uzavřete špejlemi i na druhé straně, vkládejte do vařící vody (polévky), po 2 minutách varu snižte teplotu vody na 70-80 stupňů a vařte 25-30 minut. Vpichem špejle do jelítek zkuste, zda jsou již dostatečně vařená, unikající šťáva nesmí barvit. Vařená jelítka vyjměte, opláchněte ve studené vodě a rozložte na dřevěné desky.