/ / Recepty / Vepřové maso / Řízkové špízy
Na řízkové špízy potřebujete: 4 dlouhé tenké vepřové řízky, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce olivového oleje, 1 středně velká cuketa, 100g sušených rajčat v oleji, sůl, pepř.
Řízky omyjte pod tekoucí vodou, osušte a podélně rozkrájejte na pruhy široké 2 až 3 cm. Rajčatový protlak smíchejte s olivovým olejem a směsí potřete pruhy masa. Cuketu omyjte, očistěte a pak napříč nakrájejte na plátky silné asi 1 cm. Naložená rajčata nechejte okapat a poté rozpulte. Pruhy řízků vlnovitě napíchněte na šašlikové špízy a přitom do každé vlnovky navlečte plátky cukety a kousky rajčete. Masové špízy grilujte za častého obracení na roštu asi 8 minut. Ugrilované odkládejte na podnos, přikryjte alobalem a nechejte několik minut odpočinout. Pak podle potřeby osolte a opepřete. Rozdělte na talíře a můžete dozdobit. K pokrmu podávejte v alobalu pečené brambory, doplněné krémem ze zakysané smetany.