ZBOJNICKÁ ROŽEŇ

recept na pokrm z vepřového masa

 /  / Recepty / Vepřové maso / Zbojnická rožeň

Na zbojnickou rožeň potřebujete:  600g vepřového masa, 300g vepřových jater, 120g slaniny, 200g cibule, 3 lžíce sádla, sůl, pepř, grilovací koření, hladká mouka. Příloha: 2 papriky, 3 rajčata, 1 cibule, sůl, olej, citronová šťáva.

Maso nakrájejte na plátky, naklepte, lehce opepřete a pokapte olejem. Uložte ho do chladna. Maso nechte odpočinout do druhého dne. Před přípravou si pokrájejte slaninu na plátky, játra na kousky, plátky naloženého masa nakrájejte na odpovídající velikost. Cibuli rozkrojte na čtvrtky a rozdělte na lístky. Na jehly či špejle napichujte střídavě vždy po plátku masa, slaniny, jater a cibule a opět masa až do vyčerpání zásob. Takto připravený rožeň opékejte na rozpáleném sádle a přitom ho obracejte. Můžete také grilovat. Solte a kořeňte až při konci tepelné úpravy. Doplňte salátem z paprik a rajčat. Ten připravte tak, že si nakrájíte cibuli, rajčata a papriky a vše osmahnete na troše oleje. Jakmile zelenina pustí tekutinu, tak ji osolte a pokapte citronovou šťávou. Teplou zeleninu použijte jako přílohu ke špízu, který podávejte s chlebem.