STŘÍTEZSKÉ ZELÍ

recept na pokrm z vepřového masa

 /  / Recepty / Vepřové maso / Střítezské zelí

Na střítezské zelí potřebujete:  500g rýže, 2 cibule, 1 lžíce oleje, grilovací koření, 500g libového bůčku, 500g kysaného zelí, olej, 50g tvrdého nastrouhaného sýra, 4 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce jemně posekané petrželové natě.

Rýži přeberte, propláchněte a uvařte v osolené vodě doměkka. Uvařenou rýži nechte vychladnout. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Do hlubší pánve nalijte olej, nechte rozehřát. Na něm orestujte krájenou cibulku. Bůček nakrájejte na kostičky, přidejte ho k cibulce a osmažte. Nakonec vše podle chuti zaprašte grilovacím kořením. Zapékací misku vymastěte tukem a klaďte do ní střídavě vrstvu zelí, vařené rýže a směsi bůčku. Takto postupujte do spotřebování všech surovin. Povrch posypte polovinou strouhaného sýra a zapečte v předehřáté troubě na 180 stupňů přibližně 30 minut. Hotový pokrm naporcujte a servírujte. Na talíři střítezské zelí posypte zbylým sýrem. Zalijte zakysanou smetanou a ozdobte petrželkou.