/ / Recepty / Vepřové maso / Velikonoční hlavička
Na velikonoční hlavičku potřebujete: 350g vepřové plece, 350g uzeného bůčku, 350g kuřecího masa, sůl, 500g starších rohlíků, 750 ml masového vývaru, mletý pepř, muškátový oříšek, 6 žloutků, 6 bílků, 2 lžíce nakrájené pažitky, 2 lžíce sekané petrželky, tuk na vymazání formy.
Maso uvařte každé zvlášť v osolené vodě. Poté je vyjměte, nechte vychladnout a nakrájejte na kostičky. Rohlíky také nakrájejte na kostičky, zalijte teplým vývarem, promíchejte a přidejte k nim nakrájené maso. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Nádivku osolte, opepřete, okořeňte strouhaným muškátovým oříškem, přidejte pažitku, petrželku a 6 žloutků. Opatrně promíchejte. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a lehce jej vmíchejte do nádivky. Naplňte vymazanou zapékací formu a hlavičku pečte přibližně třičtvrtě hodiny. Hlavičku můžete podávat teplou i studenou.