UZENÉ MASO S KŘENOVOU OMÁČKOU

recept na pokrm z vepřového masa

 /  / Recepty / Vepřové maso / Uzené maso s křenovou omáčkou

Na uzené maso s křenovou omáčkou potřebujete:  3 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, 400 ml silného masového vývaru, sůl, 300 ml smetany, cukr, 2 lžíce nastrouhaného křenu, 500g uzené vepřové pečeně, 40g nasucho opražených mandlových plátků.

V kastrolu rozpusťte máslo, přidejte mouku a za stálého míchání připravte světlou jíšku. Nepřestávejte míchat a postupně přilévejte vývar. Osolte, promíchejte a povařte přibližně 20 minut, dokud omáčka dostatečně nezhoustne. Potom zalijte smetanou, podle chuti doslaďte a dosolte. Nakonec přidejte najemno nastrouhaný křen. Přiveďte k varu a hned vypněte. Na talíř položte plátky prohřátého uzeného masa, přelijte omáčkou a zasypte mandlemi. Vhodnou přílohou jsou bramborové knedlíky, noky nebo houskové knedlíky.