/ / Recepty / Vepřové maso / Ondráše
Na ondráše potřebujete: 4 vepřové řízky z krkovice, sůl, čerstvě mletý pepř, 4 plátky vepřové šunky, 4 plátky vysokoprocentního sýru, olej na smažení. Těsto: 500g brambor, 100 ml mléka, 1 vejce, 4 lžíce hladké mouky, 5 stroužků prolisovaného česneku, 1 lžička majoránky, sůl, čerstvě mletý pepř.
Plátky krkovičky naklepte, z obou stran osolte a opepřete a na každý dejte plátek šunky a sýru. Z oloupaných a najemno nastrouhaných brambor slijte tekutinu, zalijte je horkým mlékem a zamíchejte. Přidejte ostatní ingredience na těsto a pomalu přisypávejte mouku, abyste získali hustší, ale stále tekuté těstíčko. V pánvi rozpalte olej, vlijte vždy naběračku těsta, rozetřete do velikosti masa a nahoru položte plátek krkovičky. Přelijte dalším těstem a smažte z obou stran dočervena. Vhodnou přílohou je bramborová kaše nebo vařené brambory maštěné máslem.