/ / Recepty / Polévky / Bílé s masem, uzeninami a vnitřnostmi / Gulášová polévka 2
Na gulášovou polévku potřebujete: 1 lžíce sádla, 1 velká cibule, 200g hovězího výřezu, 2 lžičky sladké papriky, 1 lžíce rajčatového pyré, 1 l hovězího vývaru, sůl, mletý pepř, bobkový list, šetka kmínu, špetka mletého chilli, špetka majoránky, 1 lžíce hladké mouky, 3 stroužky česneku, 2 brambory.
Na jedné lžíci sádla nechte v hrnci zesklovatět cibuli nakrájenou na kolečka, přidejte maso nakrájené na malé kostky a ze všech stran opékejte, aby zhnědlo a zatáhlo se. Na mírnějším ohni zaprašte paprikou. Nesmí se připálit. V základu rozmíchejte pyré a hned zalijte polovinou vývaru. Osolte, opepřete, ochuťte bobkovým listem, kmínem, chilli a vařte pod pokličkou, dokud maso skoro nezměkne. V kastrůlku si mezitím připravte jíšku. Na druhé lžíci sádla opražte hladkou mouku, aby zesvětlala, a do ní pak pomalu vlévejte druhou polovinu vývaru. Měla by vám vzniknout hustá, ale hladká kaše - bešamel. Ten pak pomalu přidávejte k základu. Přidejte podrcený česnek a pak i brambory oloupané a nakrájené na kostky. Vařte, dokud brambory nezměknou. Polévku nakonec navoňte majoránkou.