/ / Recepty / Rizota těstoviny / Boloňské špagety 1
Na boloňské špagety potřebujete: 15g sušených hřibů, 1 cibule, 1 mrkev, 2 řapíky celeru, 100g tenkých plátků prorostlé slaniny, 2 lžíce oleje, 1 lžíce másla, 1 lžička sušené dobromysle (oregano), 300g mletého hovězího masa, 1 plechovka rajčatového protlaku (140g), 1/8l masového vývaru, 1/4 l suchého červeného vína, sůl, čerstvě mletý pepř, špetka cukru, 100g parmazánu, 400g špaget.
Sušené hřiby namočte do vlažné vody. Oloupejte cibuli. Očistěte mrkev a řapíkatý celer. Slaninu a zeleninu nakrájejte na jemné kostičky. Na rozehřátý olej s máslem dejte vyškvařit slaninu a zpěňte na ní cibuli. Přidejte zeleninu, míchejte a opékejte, až je zelenina téměř měkká. Z hub vymačkejte vodu a nasekejte je. Přidejte je s dobromyslí a mletým masem k zelenině. Propékejte, až se maso drolí. Přimíchejte rajčatový protlak. Přilijte vývar a víno. Osolte, opepřete a nepatrně oslaďte. Přikryté zvolna duste 1 hodinu. Nastrouhejte sýr. Špagety uvařte v dostatečném množství osolené vody podle návodu na obalu. Sceďte je a okapané promíchejte s mletým masem v omáčce. Podávejte posypané parmazánem.