TMAVÁ TLAČENKA

recept na pokrm z vepřového masa

 /  / Recepty / Vepřové maso / Tmavá tlačenka

Na tmavou tlačenku potřebujete:  1.5 kg vařeného libového masa (z plece, popř. z krkovice), 2.5 kg vařeného tučného masa (z hlavy, lalok, bůček), kousek vařeného jazyka a srdce, trochu vařených vepřových kůží, asi 1 kg čerstvé vepřové krve a trochu polévky, 10g mletého pepře, 4 až 6g mletého nového koření, 1g majoránky, 5g třeného česneku, 80 až 100g soli, trochu strouhané cibule.

Libové maso pokrájejte na kostky o hraně asi 2 cm, tučné maso o hraně 1 cm, vařené vepřové kůže umelte a vše promíchejte s čerstvou přecezenou krví, polévkou, solí a naplňte stejně jako tlačenku bílou. Vařte ji 2.5 až 3 hodiny, potom zkuste, je-li dostatečně uvařená: do nejširšího místa v tlačence vpíchněte špejli, vytéká-li z tlačenky krev a je-li špejle ještě krvavě zbarvena, tlačenku ještě chvíli dovařte. Uvařené tlačenky vyjměte, opláchněte ve studené vodě, položte na prkénko, po částečném vychladnutí je obraťte, zatižte prkénkem a nechte vychladnout. Rovněž krvavou tlačenku můžete sterilovat stejně jako tlačenku světlou. Spotřebujte ji v krátké době.