VEPŘOVÉ KOTLETY S LESNÍ OMÁČKOU

recept na pokrm z vepřového masa

 /  / Recepty / Vepřové maso / Vepřové kotlety s lesní omáčkou

Na vepřové kotlety s lesní omáčkou potřebujete:  1 kg vepřových kotlet bez kosti v celku, 1 lžíce malin, 1 lžíce ostružin, 1 lžíce borůvek, 100 ml červeného vína, 2 lžíce hnědého cukru, 1 lžíce nastrouhaného perníku, 1 lžička másla, 2 větvičky rozmarýnu, 2 hřebíčky, rostlinný olej, sůl, pepř.

Část kotlety pokrytou tukem nakrájejte zešikma do kosočtverců. Osolte, opepřete a do řezů zastrčte jehličky rozmarýnu. Kotletu prudce orestujte na pánvi s trochou rozpáleného oleje. I s pánví ji pečte v troubě předehřáté na 190 stupňů přibližně půl hodiny tak, aby maso zůstalo uvnitř růžové. Po upečení zabalte kotletu do alobalu a dejte na teplé místo. Pánev i s výpekem dejte na vařič a znovu zahřejte. Přidejte vrchovaté lžíce lesních plodů, červené víno, hřebíček a přibližně 10 minut povařte. Omáčku zahustěte vrchovatou lžící nastrouhaného perníku, oslaďte a na závěr přimíchejte máslo. Kotletu vybalte z alobalu, šťávu odlijte do omáčky a zamíchejte. Rozkrájejte na plátky a servírujte přelité lesní omáčkou. Vhodnou přílohou je karlovarský knedlík.