/ / Recepty / Zeleninové pokrmy / Zeleninový nákyp 1
Na zeleninový nákyp potřebujete: 150g másla, 200g hladké mouky, 2.5 dcl 12% smetany, 4 vejce, 150g tvrdého sýra, 100g vyloupaného mraženého hrášku, 2 mrkve, 1/4 květáku, 1/2 brokolice, 30g másla, 40g strouhanky.
Máslo rozehřejte, vsypte mouku a míchejte na mírném ohni, až se jíška zbarví dozlatova. Horkou jíšku zalijte smetanou a dobře rozmíchejte, vznikne bešamel. Tvrdý sýr nastrouhejte. Do prochladlého bešamelu zamíchejte vejce, dobře promíchejte a přidejte polovinu strouhaného sýra. Mrkev, květák i brokolici omyjte, očistěte a předvařte v osolené vodě (každou zeleninu zvlášť). Uvařenou zeleninu nechejte vychladnout a nakrájejte na menší kousky. Potom ji včetně hrášku zamíchejte do připraveného bešamelu. Směs vlijte do máslem vymazané a strouhankou vysypané formy. Pečte 4 až 5 minut. Nákyp posypte zbytkem strouhaného sýra a dopečte, až vznikne zlatavá kůrka. Podávejte ihned.