/ / Recepty / Mleté maso / Bulharská musaka
Na bulharskou musaku potřebujete: 2 kg brambor, 500g mletého vepřového masa, 500g mletého hovězího masa, 3 lilky, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 3 rajčata, 8 vajec, 3 velké bílé jogurty, 1 lžíci saturejky, pepř, sůl, olivový olej.
Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka. Lilky nakrájejte na kolečka. Na plech pokrytý pečícím papírem rozložte centimetrová kolečka lilku potřená olivovým olejem. Osolte a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů přibližně 15 minut. Lilek odložte na talíř. Cibuli nakrájejte najemno a orestujte ji na olivovém oleji v hluboké pánvi. Přidejte mleté maso a prudce ho orestujte. Vačečkami maso rozdělte na co nejmenší kousky. Přidejte nahrubo nasekaný česnek. Opečené maso posypte saturejkou, opepřete a osolte. Přidejte na kostičky nakrájená rajčata a mírně duste přibližně 10 minut. Vychládlé brambory nakrájejte na půlcentimetrové plátky. Hluboký pekáč potřete olivovým olejem, vyskládejte bramborami, osolte, vyskládejte lilkem a potřete polovinou masové směsi. Vrstvy opakujte tak, že nahoře budou brambory. Vejce rozšlehejte se třemi lžícemi bílého jogurtu, osolte a nalijte na brambory. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů přibližně půl hodiny. Podávejte s bílým jogurtem.