/ / Recepty / Mleté maso / Řecká musaka 3
Na řeckou musaku potřebujete: 5 středně velkých lilků, 4 brambory, 500g mletého masa, 2 polévkové lžíce másla, 1 sklenka červeného vína, 4 rajčata, skořice, olej na smažení, pepř, sůl. Bešamel: 750 ml mléka, 5 až 6 lžic hladké mouky, 3 lžíce přepuštěného másla, sklenka tvrdého strouhaného sýra, 2 až 3 vejce, špetka muškátového oříšku.
Lilky omyjte a podélně nakrájejte na centimetrové plátky. Osolte z obou stran a nechte v míse asi 20 minut "vypotit". Mezitím nastrouhejte na hrubém struhadle cibuli a dejte ji spařit do hrnce s trochou vody. Když se voda vpije, přidejte máslo a cibuli lehce osmahněte. Ochuťte špetkou skořice, zalijte vínem, nechte přejít varem a přidejte propasírovaná rajčata. Podlijte sklenkou vody, přikryjte pokličkou a nechte dusit na mírném ohni, dokud se voda neodpaří. Nechte mírně vychladnout a vmíchejte do směsi sníh z bílků. Žloutky použijte na bešamel. Lilky osušte v utěrce, osmažte je a poklaďte na pekáč. Stejným způsobem zpracujte brambory nakrájené na plátky. Na pekáček klaďte na sebe vrstvu lilků, rajčat, masa, brambor a znovu lilků. Ty by měly tvořit poslední vrstvu. Bešamel připravte tak, že do rozpuštěného másla přidejte mouku. Když mírně zezlátne, přilejte za stálého míchání horké mléko. Hned vmíchejte žloutky. Směs už nevařte, přidejte špetku muškátového oříšku a nakonec nastrouhaný sýr. Dobře promíchejte a vlijte na pokrm v pekáči a dejte péct při střední teplotě asi 40 minut.